Hlavně ho nenos, aby…!

La Tulia_luxusní nosící bundy (1) Jste těhotná nebo máte čerstvé miminko a hluboko uvnitř sebe cítíte,        že byste ho ráda měla co nejvíc u sebeJenomže jste četla a slyšela, že…

“Miminko se nesmí nosit, dokud nedrží hlavičku nebo dokud nesedí.”
“Miminko potřebuje k zdravému vývoji hlavně tvrdou podložku a ke spánku péřovou peřinku.”
“Nošením si miminko akorát rozmazlíte a bude na vás závislé.”
“Nebudete s dítětem na těle vypadat hezky.”

Skutečně jsou tahle tvrzení pravdivá? Taky máte pocit, že tak nějak odporují zdravému rozumu a mateřskému instinktu, ale chybí vám dostatek informací a možná i trochu odvahy začít o miminko pečovat jinak, než jak vám velí rady babiček, tetiček a serverů pro maminky? 

 Pojďme se na ty nejčastější podívat zblízka: 

“Miminko se nesmí nosit, dokud nedrží hlavičku nebo dokud nesedí.”

Miminko bylo 9 měsíců vaší součástí. Vy jste pro něj byla celý vesmír. Zná vás tak dobře a miluje vás tolik jako nikdo jiný. Všechny jeho potřeby jste naplňovala vy. Když se miminko narodí, nezmění se pro něj nic kromě prostředí. I po narození potřebuje hlavně vás, protože vy jste i nadále celý jeho svět. Vám hluboce důvěřuje, že naplníte jeho potřeby a cítí se u vás v bezpečí.
Kdy jindy proto miminko u sebe nosit, než když vás nejvíc potřebuje? Tím, jak poroste, jak bude zrát a vyvíjet se, bude vás potřebovat čím dál tím méně. Proto nemá význam ani smysl čekat na nějaké “až”. “Až bude držet hlavičku”, “až bude sedět”... Věřte nám, že až bude sedět a chodit, nebude už nošení na vašem těle potřebovat tolik jako ho potřebuje v prvních dnech, týdnech a měsících po narození.

 

 
"Důvěřuj svým instinktům. Děti se nosily co svět světem stojí."
 

Po porodu se navíc s miminkem poznáváte, učíte se spolu žít v souladu, zamilováváte se do sebe. Jednoduše řečeno -budujete pevné základy vztahu. A k tomu právě nošení úžasně napomáhá. Na intenzivní doteky mezi vašimi těly reaguje mozek miminka, ale i ten váš tvorbou a vylučováním hormonů lásky - oxytocinem, prolaktinem, endorfiny atd. Tyto hormony tlumí bolest, vyvolávají pocity spokojenosti, radosti a štěstí a z mámy jednoduše dělají mámu.
A proto na nic nečekejte. Nepřipravte sebe ani miminko jen kvůli hloupým nepodloženým radám o dobu, která už se nikdy nedá vrátit, opakovat ani napravit. Po porodu si nechte čas na zotavenou, mazlete se s miminkem v pelíšku kůže na kůži, ale až vám to přestane stačit a budete chtít vstát, není nic jednoduššího, než si miminko navázat do šátku nebo ergonomického nosítka a pomalu se začít hýbat.
 
 

Zavinovací cardigan_Café Noir_těhotenský cardigan_zavinovací cardigan pro nošení dětí (3) - kopie

 


“Miminko potřebuje k zdravému vývoji hlavně tvrdou podložku a ke spánku péřovou peřinku.”


Tomu, kdo toto tvrdí, chybí hlavně základní biologické znalosti. Lidské mládě se rodí jako savec a nošenec. To je jeho přirozenost, daná milionem let evolučního vývoje. Evoluce se ještě nepřizpůsobila kulturním změnám a proto ani miminko nechápe, že se narodilo do 21. století, které má pro něj připraveno mnoho umělých “náhražek matky” a skvělých rádců. Miminko se rodí stále jako pravěký človíček s pravěkými očekáváními a potřebami. Proto je i biologicky nastaveno tak, aby se nejlépe a nejzdravěji vyvíjelo po všech stránkách na těle mámy. Tělo mámy miminku poskytuje výborné prostředí pro psychomotorický vývoj, dostatečné podněty pro smysly, jistotu a bezpečí pro emoční a sociologický vývoj. To platí jak pro chvíle bdění, tak pro chvíle spánku. Dotek je jedna ze základních potřeb. Miminko má doslova hladovou kůži a potřebuje cítit kůži mámy na co největší ploše svého těla. Každý člověk potřebuje dotek.

 

 "Bez doteku usycháme jako strom bez vláhy."

 

La Tulia_nosící mikiny (2)Nebojte se na své dítě sahat, nosit ho a mazlit se s ním tak, jak vám ruce narostly. Nepotřebujete k tomu speciální návody, poučky, tvrdé podložky ani peřinky.

Nevěřte tomu, co se vám podprahově vnucuje: že jste pro svoje dítě ta nejnebezpečnější osoba na světě a že ho nenávratně poškodíte, když na něj budete neodborně a příliš často sahat. Je to totiž přesně naopak!

 

"Nošením si miminko akorát rozmazlíte a bude na vás závislé.”


Co si vlastně rádci a odborníci představují pod slovem “rozmazlit”? Že by tím měli na mysli pevné základy vztahu mezi mámou a dítětem, nedejbože důvěru dítěte a pocit bezpečí, který mu máma může poskytnout?

Odpovězte si sama sobě: můžete dítě rozmazlit láskou? Můžete ho rozmazlit tím, že mu naplníte jeho vrozené potřeby, mezi něž patří potřeba dotyku, nošení a fyzické přítomnosti?


My jsme přesvědčené o tom, že čím víc lásky - čím pevnější základy dítě od vás hned v počátcích svého života dostane, tím víc sebevědomí a schopnosti se od vás odpoutat jednoho dne bude mít.

A aby dítě vědělo, že je milováno a přijímáno, potřebuje vaší lásku cítit tělíčkem, doslova a do písmene fyzicky. Na dálku nepozná, že ho milujete.

 

 

 

 

“Nebudete s dítětem na těle vypadat hezky.”


No jo. Když už nevědí, jak vás ještě od nošení odradit, zahrajou na citlivou ženskou strunkuTouhle hláškou se vy ale znepokojovat vůbec nemusíte, protože kdeže jsou ty doby, kdy byly k dostání jen šátky z kostkované metráže. Šátky a nosítka, která trh dnes nabízí, jsou rozmanitá od materiálů po barvy a vzory a dokážou být nádherným doplňkem ženy v období mateřství.
Dokonce jsou pryč i časy, kdy máma nesoucí miminko v zimním období vypadala jako oblečená v pytli. Já osobně mám ráda věci od La Tulia. Krásné luxusní propracované bundy, pohodové mikinové šaty, elegantní těhotenské a kojící šaty a dalších kousky do šatníku, ve kterých budete vypadat elegantně a žensky za všech okolností a v jakémkoliv ročním období.

Je snad ještě něco, co vám brání začít hned svoje miminko nosit? ;)

 

Návrh bez názvu (26)

 

Autorka: Mirka Valašíková Křížová

Mateřství s.r.o

www.materstvisro.cz

 

 

Zpět do obchodu