Temná stránka sociálních sítí aneb když vás okradou!

Jak jste asi mnozí zaznamenali před 10 dny nám kdosi ukradl na facebooku firemní stránku La Tulie.

V pátek v podvečer, ideální čas se nikam nedovolat o pomoc. Najednou mi volá kamarádka, že mě vidí na messengeru pod fotkou jakéhosi asijského člověka jménem VÓ. Brala jsem to nejdřív jako nějakou chybu, ale raději jsem se šla podívat.

Přihlásit  se na facebook už nešlo, do bussiness manageru, který spravuje reklamy a kde je nahraná bankovní karta taky ne. Dokázal se tam dostat jen manžel, ovšem už jen jako zaměstanec pana Vó - takže bez oprávnění cokoliv dělat. Já v podstatě už neexistuji, jsem pan Vó-akorát už se na sebe nepřihlásím. Na mobil mi zběsile chodily další a další esemesky potvrzující hesla do (dle facebooku bezpečného) dvoufázového ověření. Na email upozornění, že zaznamenali neobvyklou aktivitu…jak milé… a že pokud to nejsem já, ať nahlásím problém. Jednoduché, že? Ovšem k nahlášení se musíte přihlásit, a to jaksi nejde, když už neexistujete a jste pan Vó! 

 

Kopie návrhu Facebook úvodní fotka FINAL 2022 (2)

  

Díky bohu jsem se dovolala mému správci reklam, který dokázal odpojit bankovní kartu a o peníze jsem nepřišla (no, jak se to vezme!) Volám svému IT. Hned ví co dělat, řeší to poslední dobou pro klienty nechutně často. Posílá odkaz na stránku help desku facebooku, kde stačí vyplnit údaje, nahrát doklad totožnosti a počkat, až mi účet odblokují. 

Mezitím, mi kontroluje noťas, emaily jestli nejsou napadené. Protože jak je možné, že mám dvoufázové ověření a toto se stalo??!! Trvá to pekelně dlouho a já vůbec nevím, co všechno se se stránkou děje, jestli  jsme odebrali kartu dostatečně rychle, jestli z ní nemůžou nějak stáhnout peníze.  Přihází vyjádření facebooku: “Váš účet byl zablokován. Rozhodnutí je trvalé a nezvratné.” …Cooooo!!!!!!! Nechci věřit vlastním očím!! ..ok, nevadí, tak alespoň, že JE taky stopnou. Zablokují i stránku La Tulie a časem ji jistě obnoví.

Haha naivko!! Zablokovali jen mě!!!! Pan Vó si dále (i po deseti dnech urgencí) zvesela pouští přes můj účet reklamy, protože podezřelá jsem já  (asi jsem se na té fotce z řidičáku málo usmívala…) a ne pan Vó, který si na české stránce, která za posledních 5 let pouštěla české reklamy do Česka, pouští pochybné reklamy ve vietnamštině na celý Vietnam!

 

Kopie návrhu Facebook úvodní fotka FINAL 2022

 

No, tak Petři nestresuj, to nemůže být pravda!... Dobrá , našli jsme člověka, který je jakýmsi partnerem facebooku či co…přostě někoho, komu, při troše štěstí, někdo na help desku odpoví (narozdíl od nás “obyčejných smrtelníků”). Snaží se mi pomoci a hned to řeší, rovnou upozorňuje, že to běžně pro klienty řeší i nekolik měsíců (stále dokola, stále stejné argumenty, z druhé strany stále stejné výmluvy). Nevadí, ve jménu stravedlnosti jdeme do toho! 

Hurá…s ním komunikují, ale…”Kvůli GDPR mi nemohou pomoci” ….Ne, nemáte oční vadu ani halucinace. Vítejte v realitě sociálních sítí♥ 

 

Kopie návrhu Facebook úvodní fotka FINAL 2022 (3)

 

No a tak tu teď po deseti dnech plných zoufalství píšu tohle story spíše pro pobavení, možná jako varování. Ale určitě ne jako návod co dělat nebo nedělat..to totiž nikdo neví. Chtěla jsem se poučit z chyb a zjistit, co jsem udělala špatně. Měla jsem něco špatně nastavené? hecknutý mobil? email?  počítač? slabá hesla? ...cokoliv??

Ne. Prostě ten pešek tentokrát padl na mě! Neuvěřitelné? Nene, jen čistá virtuální realita. 

Opatrujte se mi milí. Já pomalu vstávám z popela a beru to jako takový RESTART. Hodně bolestný, protože jsem přišla o stránku, kterou jsem 5 let budovala, přišla o více jak 5.500 sledujících. La Tulia zmizela do černé díry, kde ji nikdo nevidí. Protože když neplatíte reklamy, nikde se váš obsah nezobrazí. A když vás nikdo neuvidí, nikdo si od vás nic nekoupí. A reklamy platit nemůžete, protože jste zablokovaní. Propad v objednávkách je obří, finanční ztráta ještě větší a účty jaksi nepočkají.  

No ale co už? Život prostě občas není peříčko! La Tulia žije a já jedu dál. Čeká mě spousta práce, abych vše zpátky rozchodila. Držte mi palce. 

 

La Tulia _Petra Orságová

 

A pokud nás máte rádi a chcete nám pomoci:

  • Přidejte se prosím na naši novou facebookovou stránku @La_Tulia_cz_sk.
  • Máte kamarádky, které by naše značka mohla zajímat? Těhotné, čerstvé maminky, nosicí i nenosicí. Ženy, které mají rády českou slowfashion.  Pozvěte je prosím, ať nás začnou sledovat.
  • Sdílejte tento příběh nebo i další příspěvky u sebe nebo ve stories. Pomůžete nám být více vidět. 
  • Jo a taky si můžete od nás něco hezkého koupit a udělat tak radost sobě i nám♥

Ze srdce děkuji♥

Vaše Petra z La Tulie 

Zpět do obchodu