Paní, a nepotí se vám tam moc?!

Fotky na web 768 x1024px (15)

S touto poznámkou starostlivých kolemjdoucích se můžete nejednou setkat, nesouc v teplých letních dnech dítě v šátku na svém těle. No, to víte, že se tam potí. I vy se samozřejmě budete potit. Ale zkuste se teď na pocení podívat z jiné stránky, než z té, že potit se není módní – je to totiž fyziologický stav, zdravá odpověď organismu na horko, protože pocením se tělo ochlazuje. Kdyby se tělo nepotilo, něco by nebylo správně.

 

Mateřský organismus má od přírody jeden úžasný dar, a tím je schopnost přizpůsobit se teplotním potřebám dítěte. Podmínkou ovšem je, aby se dítě nacházelo přímo na těle matky. Jistě víte, že po porodu se teplota těla ženy o nějaký stupínek zvýší, tím je zabezpečeno, že zahřeje své novorozené dítě na svém břiše. Matku žádný neživý inkubátor ani vyhřívané lůžko prostě nemůže překonat.

 

 "Matka má od přírody úžasný dar. Její tělo dokáže regulovat teplotu dítěte."

 

A možná už také víte, že třeba na horečku je nejlepší terapií nošení dítěte nebo spaní kůže na kůži. Proč? Protože to bezvadně funguje i obráceně – tělo matky naprosto neomylně pozná, že dítě se musí ochladit, a proto se během velmi krátké doby přizpůsobí, začne se potit a dítě prostě zchladí. Kdo vyzkoušel, ten potvrdí.

Pokud se tedy teplota matčina těla přizpůsobuje potřebám dítěte v extrémních případech, jako je horečka nebo poporodní dny, bylo by nesmyslné předpokládat,

že se tak neděje i za normálních okolností.

 

Zajímavé je uvědomit si, jak je o děti pečováno v Africe. V neustálých vedrech jsou děti nošeny na tělech matek. Mají tak zabezpečeno nejen ochlazování pocením, ale také stálý příjem tekutin, protože prsa mají na dosah a mohou se kojit, kdykoliv potřebují.

V našich západně kulturních končinách může být společnost sváděna k myšlence, že v horké letní dny musí být miminku určitě lépe v kočáru než na těle matky. Pot získal jakousi démonickou pověst a pozapomnělo se, proč nás jím příroda vlastně vybavila. V parných letních dnech ale teplota v kočárku může překročit i 40°C !

 

"Miminku je nejlépe na těle matky od jara do zimy" 

 

Návrh bez názvu (15)

 

 

Jak si tedy pomoci v teplé letní dny, aby nošení bylo co nejpříjemnější? 

  • Existují přírodní funkční materiály, které samy o sobě chladí – např. hedvábí, bambus, vlna. Šije se z nich oblečení a tkají se s těmito příměsemi i šátky. 
  • Vyhýbejte se nezastíněným místům.
  • Nedá-li se vyhnout přímému slunci, mějte po ruce slunečník. Dobře vám poslouží i obyčejný deštník.
  • Samozřejmě do šátku oblékejte sebe i miminko méně a používejte třeba funkční látky, o kterých jsem psala výše. Třeba na vlně propocené části trika ani nejsou tolik viditelné.
  • Nebo v teplé dny choďte v šátku klidně úplně nazí (pro kojení je to beztak ideální) 
  • Sama pijte a kojte miminko podle jeho chuti, potřeb a bez omezení. Kojení mu úplně stačí, nepotřebuje ani čaj, ani vodu.

 

 

Autorka: Mirka Valašíková Křížová

Mateřství s.r.o

 

Zpět do obchodu